piątek, 20 lutego 2015

Mam propozycję!


Spróbuję namówić Was do zrobienia trzydniowego detoksu. Mamy przed sobą week-end, więc to jest świetny moment by o siebie zadbać. Mamy też za sobą Tłusty Czwartek czyli po wielkim obżarstwie pączkowo - faworkowym, z którego niewątpliwie skorzystali wszyscy bez względu na przynależność religijną, warto rozważyć kwestię "umartwienia" ciała.  Dla Katolików rozpoczął się właśnie Wielki Post, czyli czterdzieści dni wstrzemięźliwości od wszelkich używek i przyjemnostek. Aż do Świąt Wielkanocnych. Każda religia ma w swojej tradycji taki czas określany właśnie jako post, nawet kilka razy w roku. Wikipedia twierdzi, że pości się przede wszystkim z powodów religijnych i pewnie ma rację. Ale w poście zawarta jest nie tylko mądrość odnosząca się do duchowości. To także mądrość w kwestii dbałości o zdrowie. Wiadomo - w zdrowym ciele, zdrowy duch!  Proponuję i namawiam w takim razie do skorzystania z tej mądrości. Zarówno dla ducha jak i dla ciała. A wiadomo, że w "kupie" raźniej, więc zapraszam do wspólnego działania. Oto moja propozycja i recepta na trzydniowy detoks, czyli oczyszczenie organizmu z wszelkich niepotrzebnych śmieci, które zagościły w naszym ciele - szczególnie w Tłusty Czwartek.


Trzydniowy Detoks 

Będziemy potrzebować takie składniki:
1.    cytryny,
2.    imbir,
3.    jabłka lub gruszki,
4.    seler naciowy,
5.    ogórki,
6.    jarmuż lub brukselka,
7.    marchewki,
8.    avocado,
9.    cukinia,
10. fasolka szparagowa,
11. pomidory,
12. czosnek,
13. sałata rzymska,
14. rukola,
15. natka pietruszki (kilka pęczków),
16. natka kolendry (kilka pęczków),
17. wodorosty nori,
18. kiełki słonecznika lub lucerny,
19. ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, mogą też być orzechy piniowe, pestki słonecznika, pestki dyni,
20. suszone zioła takie jak: oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich,
21. cynamon,
22. nasiona chia albo nie mielone siemię lniane
23. sos sojowy – najlepiej tamari,
24. sól morska oraz ekologiczna pasta miso.
25. Bardzo przyda się sokowirówka. A już bez miksera czy blendera się nie obejdzie. 

 RANO: Tuż po przebudzeniu pijemy szklankę wody z sokiem z połowy cytryny oraz sokiem wyciśniętym z imbiru. Najprostszy sposób na sok z imbiru to zetrzeć go na tarce po czym wziąć w garść i wycisnąć sok do szklanki (sprawdzony, najlepszy sposób - wierzcie mi!)  

ŚNIADANIE: Super Detoks Zielony Sok
·         2 lub 3 łodygi selera naciowego
·         1 mały ogórek lub pół dużego
·         2 liście jarmużu lub garść brukselek
·         pęczek natki pietruszki
·         sok z jednej cytryny
·         1 gruszka lub jabłko
Ten poranny sok zawiera silną mieszankę łatwo przyswajalnych minerałów zasadowych takich jak na przykład potas. Odkwaszenie krwi w procesie oczyszczania jest bardzo ważnym elementem, gdyż nie pozwala na rozwijanie się niechcianych bakterii czy grzybów, dzięki czemu zmniejsza się łaknienie np. słodyczy. 
Wypijamy jedną dużą szklankę tego soku. A można nawet dwie, jak ktoś ma ochotę. Jeśli nie macie sokowirówki to składniki można też wymieszać w blenderze dodając trochę wody.

         PRZEKĄSKA PORANNA

·         3 łodygi selera naciowego
·         3 małe ogórki lub pół dużego
·         3 małe marchewki (albo jedna bardzo duża)
Umyte warzywa kroimy na małe paski. Nie trzeba ich wszystkich od razu zjeść. To jest po prostu przekąska, gdy łapie mały głodek. Warzywa przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
      
               DRUGIE ŚNIADANIE: Sałata Sushi
Ta sałata zawiera doskonałą mieszankę kiełków i wodorostów. Wodorosty zawierają mnóstwo minerałów, szczególnie wapnia i jodu, które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Sos

·         1 łyżka drobno startego lub pokrojonego imbiru
·         1 łyżka sosu sojowego 
·         Sok z jednej cytryny

Sałata

·         1 dojrzałe avocado, pokrojone w kostkę
·         2 małe ogórki, przepołowione i pokrojone w plasterki
·         1 starta marchewka
·         Sałata rzymska (kilka liści)
·         Garść rukoli
·         Garść kiełków
·         Garstka świeżej kolendry drobno pokrojonej
·         1 płat wodorostów nori, pokrojony drobno nożyczkami, lub jeśli już jest rozdrobniony to 1 łyżka stołowa
·         1 łyżka ziaren sezamu

Aby przygotować sos do sałaty bierzemy starty imbir w garść i wyciskamy z niego sok do niedużego słoika, w którym wymieszamy wszystkie składniki sosu. Wyciśnięty imbir wyrzucamy. Dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Zakręcamy słoik i mieszamy składniki.
Wszystkie składniki sałaty mieszamy w misce, polewamy sosem i posypujemy ziarnami sezamu.
            
       

          PRZEKĄSKA POPOŁUDNIOWA:
Garść namoczonych, czy inaczej, aktywowanych orzechów to nasza popołudniowa przekąska. Trzeba ją jednak przygotować wcześniej, bo orzechy muszą się moczyć przynajmniej 4 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w osolonej wodzie na noc.
Migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika – wszystkiego po mniej więcej garści wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą tak, by woda przykryła orzechy. Pozostawiamy na noc, po czym rano odlewamy wodę, przepłukujemy orzechy czystą wodą i wstawiamy do lodówki pod przykryciem, tak by nie wysychały.
Dlaczego moczymy orzechy? To skomplikowane, ale tak po krótce chodzi o to, by pozbawić je toksycznego kwasu fitowego, polifenoli i goitrogenów, które są inhibitorami działającym na enzymy trawienne. Czyli blokują wchłanianie składników odżywczych zawartych w orzechach. Te inhibitory są również w w roślinach strączkowych, dlatego moczymy fasolę za nim ją gotujemy.
           
              OBIAD: Zupa warzywna
Ta zupa to tonik dostarczający idealną kombinacje dla równowagi kwasowo – zasadowej organizmu oraz przywróceniu równowagi sodu i potasu w organizmie i jego gruczołach.

·         4 szklanki wody
·         4 średnie cukinie, drobno pokrojone
·         3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
·         1 szklanka drobno pokrojonej fasolki szparagowej (może być konserwowa, wtedy nie trzeba jej kroić)
·         1 duży pęczek natki pietruszki drobno pokrojony w całości, łącznie z łodygami.
·         3 średnie pomidory drobno pokrojone
·         3 ząbki czosnku, drobno pokrojone (można je wycisnąć wyciskarką do czosnku)
·         2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka ekologicznej pasty miso
·         2 łyżeczki suszonego tymianku, rozmarynu, oregano, lub kilka łyżeczek mieszanki ziół prowansalskich

Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy powolutku do wrzenia, gdy woda zawrze zmniejszamy gaz lub temperaturę palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 30min. Zjadamy ciepłą.
Jeśli chcecie gęstszą zupę to wystarczy mikserem wymieszać wszystkie składniki do takiej konsystencji, jaka nam najbardziej odpowiada. Zupę przechowujemy w lodówce. Przygotowana  ilość  powinna starczyć na naszą trzydniową kurację oczyszczającą.
            
             DESER: Budyń z nasion chia lub siemienia lnianego

Tak, dobrze czytacie! Deser – więc nie jest aż tak strasznie z tym oczyszczaniem! Chia czy len to żelatynowate rośliny, które wyciągają toksyny z naszej wątroby i przenoszą je do jelit, skąd nasz organizm je wydalana. Chia i len zawierają również dużą ilość kwasów omega – 3, co da nam uczucie sytości.
     


 ·         1 1⁄4 szklanki mleka roślinnego – może być ryżowe, migdałowe lub kokosowe.  
 ·         1 łyżka miodu (musi być prawdziwy) lub syropu klonowego, albo na przykład z agawy.
·         4 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego (muszą być nasiona, nie mielone)
·         1 łyżeczka mielonego cynamonu


               WIECZOREM, PRZED SNEM: Uspokajająca herbatka ziołowa
To może być herbatka z rumianku, lub melisy czy nawet lawendy. Herbatka zapewni nam spokojny sen, który jest niezbędny w czasie oczyszczania organizmu.

Na Facebook'u jest stworzone wydarzenie, można się przyłączyć i w taki sposób wspierać wzajemnie. Wiadomo - w grupie jest raźniej, w grupie jest siła. 
https://www.facebook.com/events/555313167939637/
Zapraszam i życzę powodzenia!




           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz